Eid Mubarak Celebration

Harini dah raya keenam and I wanna wish Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.

Night of the eve.
Annual things to do. Duduk depan tv, waiting for raya announcement. And thats it, raya hari Khamis. Yeay. After 30 days of fasting, and now came the first day of Syawal (of which I thought the day semua orang paling tunggu-tunggu). This year takde buat takbir raya macam sebelum-sebelum ni. Well, maybe everybody is going back to their kampung. Things I like about takbir raya is getting duit raya early. Hahaha.

First day of Aidilfitri.
This year punya colour, merah. Or actually maroon, or pink maybe. idk. So, at 7 we head to nearest mosque for Solat Sunat Aidilfitri.

Amalan-amalan Sunat Aidilfitri
1. Bertakbir
2.Lafaz ucapan selamat hari raya aidilfitri
3. Meneruskan qiamulaill
4. Mandi di pagi hari raya
5. Makan sebelum solat sunat Aidilfitri
6. Memakai pakaian yang baru dan indah
7. Mengerjakan solat sunat Aidilfitri
8. Bergembira sempena Aidilfitri
9. Mengerjakan puasa sunat enam

Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu dan Aku telah cukupkan nikmat-Ku kepadamu, dan Aku telah redha Islam itu menjadi agamamu. Surah al-Maaidah: 3
And now, the photoshooting session and Duit Raya!






OPEN HOUSE 
A Person who believes in Allah and day of Judgement he gives respect to his Guest.
Hari Jumaat hari paling busy sekali. Well, it's like everyone is coming visiting us here. 

#TRAYAL 

My school bagi cuti dua minggu for Raya, and preparation for trial SBP. How creepy, trial is just next week! SPM nak dekat dah. Dah less than 100 days. About 3 months je lagi. And trial SBP is this Monday! I brought along all homeworks, yang takdelah banyak sangat except for Physics yang sampai 5 sets. Kuih raya dari sekolah pun aku bawa balik rumah.

Was being told trial ni penting untuk apply scholarship. Humm, seem so penting. But, kat rumah aku boleh tahan 3/4 hari je depan meja. After raya, tak boleh fokus. Kat rumah banyak sangat entertainment. If could, memang nak balik asrama awal, kalau bolehlah. Whatever it is, lets pray for us. Pray for Malaysian students.

p/s: Getting every single related things packed early plus raya stufffs. Waiting for a Raya night with the Saserian ;)

Comments