) AYEMRAWI;
HOME ABOUT CATEGORY ARCHIVE
Follow

Jadilah Followers Yang Baik



Followers are somehow play an important part in a blog. What some blogger perlu tahu adalah, "Without followers, your blog are nothing." But, actually this kind followers are specifically called readers. bla bla, sigh sigh.

Okay, pernah tak korang buat jahat kat some blogs macam ni.

1) Buka Page Source Blog
What a naughty kid you are. Haha (gelak sorang-sorang) But, to me, honestly ada dua sebab untuk buka page source somebody. First, maybe that owner telah men-disable-kan the right click and keyboard usage sampai that followers yang berkenan nak resharing something {yang berilmu/any related, etc} tak boleh nak reshare. So, there you go page source. For me, this not kinda a bad deeds. Second, you buka page source untuk copy tutorials/freebies/any related tanpa copyright and permission. Then, this is bad. Buatnya, si owner dah sumpah siapa yang bukak Page Source jadi cenggini, cenggitu ke. Habis kau. Lagipun, bukankah lebih baik minta izin owner tu kalau nak. Kalau dia tak bagi, gasak kau lah. 

2) Spam Cbox
Everyone knew yang cara untuk increase your churp churp or whatever ads you shared adalah dengan mempromote-nya dan menarik hati seseorang untuk me-relink some campaigns. But, the facts are untuk promote ni bukannya senang. Dah macam paksa orang klik link pula. Besides all these, diorang spam your cbox dengan their campaign link, kononnya dengan harapan you guys akan terklik and tadaaa, their earning increase sebanyak dua puluh sen. Big clap.

3) Jadi Copycats or Plagiarizers.
Better jangan jadi copycats. Kalau terjadi pun, elok-elok nama copycats, sekali tang dapat Copydogs ke Copypigs ke. Nak ke dapat gelaran cenggitu ? Uiks. Biasa, copycats suka Freebies. Tapi, aku tak tahu lah beza copycats and plagiarizers. Samada, diorang ambil copyright secara haram then ubah sedikit or copy bulat-bulat then mengaku dia punya. Jahat tak ? Kes aniaya ni.

4) Ugut Konon (tak boleh pakai)
 A : B, boleh tolong bla bla bla.
 B : A dearest, sorry sebab aku busy gila dengan homework.
 A : Alah boleh lah. I dah follow you tau.
 B : Bila aku free aku buat, ok?
 A : Ek eleh lu ni. Orang minta tolong sikit je kot. Kerek gila.
 B : Ekk?
 A : Kau jangan sampai aku edit gambar tak elok kau. Kau nak?
 B : Ok, ok. Malam ni aku tolong kau.
 A : Aku nak besok dah siap. 

5) Mengharapkan Pulangan Follow Back
Ok, ni tahap desperate gila bagai. Suka sangat spam tak malu dekat cbox, comments, etc. Harapan tinggi lak tu kononnya owner tu akan lembut hati untuk follow. And, still they guna reason yang diorang dah follow kita sebagai alasan paling konkrit. And, I was like..... okay. Nak follow, boleh follow, tak nak boleh blah.

Labels:







Thursday, November 3, 2011

| ALL RIGHT RESERVED © EST. 2010