Tutorial : Buat Domain .co.cc Macam Aku

Assalamualaikum w.b.t, to all Muslims.

Ada orang inbox aku tanya macam mana nak wat yang .co.cc tu ? Hum, kena lah buat tuto kan ? Anyway, sebelum ni tak pernah langsung pun aku nak buat domain. Yang aku tahu kena bayar. Tapi yang sekarang aku pakai ni tak salah aku penggunaan percuma selama 1 tahun. Tapi depends on your domain. Kalau word domain korang ada yang berbayar tukar lah domain lain. Mula-mula sekali time tu tengah drop kat blog Nazihah Anuar. Tengok url dia da tukar. Aku pun ikut lah. So, tu lah sedikit sebanyak sejarah url aku.

Anyway, kalau korang taip url link lama blog korang yang tak pakai .co.cc still boleh connect ke blog korang yang ber-url .co.cc

1) Mula-mula pergi .co.cc 
2) Daftarkan domain korang kat box tu. Tengok bawah.

3) Lepas tu check samada domain korang free atau tak. Kalu free setahun klik 'Continue to registration'

4) Korang register lah kat situ. Lepas tu klik Setup. Klik lagi sekali Setup




5) Klik lagi sekali Setup.

 

6) Pilih Zone Record.
7) Lepas tu buat ikut gambar bawah.


8) Next, pergi Blogger > Settings > Publishing. Klik Custom Domain.

9) Klik 'Already own a domain? Switch to advanced settings'

10) Tulis domain korang and Save settings.
Penat aku buat. Klik lah like. Tak jadi komen sini. Thank you

Comments

Post a Comment

You are free to speak, but please own up to it :)